nedjelja, 9. prosinca 2012.

Seansa br 16 - prvi dio



Seansa br 16 - prvi dio

Dobrodosli na seansu br. 16 koja nastavlja sa objasnjenjem komprehensivne kognitivno bihevioralne terapije i posebno grupne bihevioralne terapije. Vi ste vec shvatili koncept sporog i postojanog uspinjanja po vasoj hijerarhiji. Ali zelim da vam ponovo ukazem na to da bez obzira na aktivnost koju radite u grupi, i to ukljucuje sve, od kratkog razgovora, asertivnosti, do toga da se osjecate ugodno tokom kratkog razgovora, vazno je da pocnete polako, sa aktivnostima koje vam izazivaju samo malo anksioznosti. I da vjezbate na tim aktivnostima dok ih ne budete radili sa primjetno manje anksioznosti. Kada to dostignete, i popnete se do sljedeceg koraka na hijerarhiji, zanimljivo, ono sto vi smatrate da je aktivnost, sto izaziva malo anksioznosti danas, bit će nesto što će vam izazivati vrlo malo ili uopće nimalo anksioznosti, za nekoliko mjeseci. Vas napredak na hijerarhiji ide brze nego što mislite, omogucujuci vam da ostanete na kursu bihevioralne terapije, bilo da je radite sami, ili kroz grupu socijalne fobije. Doslovno ćete sebe iznenaditi sa onim što mozete uciniti i kako brzo ste u stanju to uraditi.

Imali smo čovjeka koji je dosao u Institut za socijalnu anksioznost na jednu od nasih intenzivnih kognitivno bihevioralnih grupa. Ovaj covjek je imao tezi slucaj socijalne fobije nego što je uobicajeno. I nakon tjedan ili dva, stajao je ispred ljudi, postavljali su mu pitanja, koristio je mikrofon i sjedio u stolici za buljenje. Rekao nam je da nikad nije radio nijednu od tih stvari ranije u svom zivotu. I bio je vrlo iznenadjen da to moze raditi sada. Njegova anksioznost u vezi onog sto je u stvarnosti radio, nije sasvim nestala u kratkom periodu vremena. Ali je bio u stanju raditi sve ove stvari sa manje brige i anksioznosti nego ikad ranije. Bio je uspjesan u onom što je radio. To jest, radio je korake u njegovoj hijerarhiji i shvatio je da ga to vodi u pravom smjeru. Kad vi budete shvatili da mozete raditi vise stvari nego sto ocekujete, budite sigurni da uzmete vremena da kognitivno podsjetite sebe o vasem napretku i da pohvalite sebe. Ako vodite bihevioralnu grupu, molim vas da naglasite ovu vrlo racionalnu cinjenicu clanovima grupe, svakog tjedna.

Ovdje u Institutu za socijalnu anksioznost, vidimo ljude kako rade nove stvari, uzimaju ucesca u novim aktivnostima, i generalno rade na svojoj hijerarhiji svakeog tjedna. To su uvijek pozitivni dogadjaji i mi moramo nauciti kako da cestitamo sebi zbog pravljenja ovog napretka. Ponekad, nakon pravljenja veceg koraka naprijed, osjecaji koje bi zeljeli imati, osjecaje samopouzdanja i srece, nisu jos prisutna. Zato sto nismo imali te osjecaje mnogo godina. To je savrseno normalno. Ali kako nastavljate napredovati na vasoj hijerarhiji, osjecaje koje želite osjetiti, kao što su samopouzdanje i sreća će pratiti ono što već radite.

Nema komentara:

Objavi komentar