utorak, 4. prosinca 2012.

Seansa br 11 - sedmi dio



Seansa br 11 - sedmi dio

Sljedeci prirucnik je vazan koncept koji moramo nauciti. Vrlo je paradoksalan i suprotan intuiciji. Bas kao i paradoks borbe. Ovo je jedan od najmudrijih koncepata u psihologiji. Kada djelujete ili radite nesto, vaši osjecaji i raspolozenja će to pratiti u skladu. Ako cekate da se osjecate dobro, ili da se osjecate neanksiozno, čekat ćete zauvijek. Osjecaji nikad ne dolaze prije akcije. Preduzimanje akcije uvijek pocinje stvarati osjecaje i raspolozenja.

Na primjer, ako je osoba depresivna, mora djelovati tako što će raditi nesto. Prvo, izadjite iz kreveta, uradite neki mali posao oko kuce, jedite, vozite se okolo u autu, ili telefonirajte nekom tko je pozitivan. Ovo je samo prvi korak, naravno, i mora se nastaviti.

Isto je tako i sa anksioznoscu. Moraju se napraviti mali koraci u aktivnosti, prije nego što se vaši osjecaji ne promjene. Ako napravite mali korak svaki dan izlazuci sebe malim situacijama kojih se plasite, osjecaji i OK osjecanje umesto anksioznosti, ce postepeno pratiti. Anksioznost je smanjena jedino nakon sto vi djelujete. Akcije moraju uvijek doci prije zeljenog rezultata. To jest, vi se necete osjecati bolje dok ne djelujete prvo. Akcije uvijek moraju doci prvo. Vasa osjecanja su rezultat vasih akcija.

Ako vasa socijalna anksioznost cini da izbjegavate stvari, onda poduzmite jedan mali korak, i nemojte izbjegavati, tako sto cete otići na neko novo mjesto ili činiti nešto novo, čak iako je to samo na 5 minuta. Što više radite ovo, to ćete više poduzimati male korake, vise će se vaši osjećaji poceti mjenjati i vi ćete se postepeno osjecati manje anksiozno kada radite te nove aktivnosti ili idete na ta nova mjesta. Da, koraci moraju biti spori i sistematski. To jest, ako vam nesto izaziva socijalnu anksioznost, onda je uspjeh ako ćete samo otici tamo.

Ako vam sastanak izaziva anksioznost, otidjite na njega samo na par minuta, jer to je dobar prvi korak. Ne morate ostati do kraja. Ostanite koliko mozete ali ostavite mogucnost da odete kadgod zelite. Vi ste napravili veliki napredak samim time što ste otisli na taj sastanak. Vi to niste radili prošlog tjedna ili proslog mjeseca. Ovo je vase novo ponasanje. Vi ste ostali 5 minuta. To je pet minuta duze nego što ste ostali ranije. Ovo je velik uspjeh samo po sebi. Vi idete u ispravnom pravcu.

Otisli ste na taj sastanak, ostali ste par minuta, i preživjeli. Vi vise ne izbjegavate situaciju. Vi postupate aktivno i cinite na ispravan nacin, sporo, postepeno, sistematski, korak po korak. Ovaj korak po korak proces je vazan i vase novo stanoviste je takodjer vazno. Da ponovim ovo. Ako vam sastanci stvaraju socijalnu anksioznost, onda je samo odlazak na sastanak ili socijalno okupljanje i ostanak od 5 minuta, veliki uspjeh! Vi ga vise ne izbjegavate. A 5 minuta je 5 minuta vise nego sto ste radili prošlog tjedna. Recite sebi istinu o ovom. Ono što ste vi ucinili je napredak protiv socijalne anksioznosti. Vi ste napravili mali korak prema prevladavanju svega toga. Zato pohvalite sebe i nastavite napredovati.

Ima jos koraka za napraviti ali ako nastavite u ovom sistematskom ponasanju i ne odustanete, vi ćete dostici vas cilj brze nego što shvacate. Kako 5 minuta postane 6, 7 i onda 10, vasa sposobnost da idete na te sastanke ili socijalna okupljanja će uciniti da se osjecate bolje u vezi njih. Osjetit ćete se mirnije i manje anksiozno jer ste poduzeli taj prvi korak i djelovali. Ako nikad ne djelujete, vasa osjecanja se nikad nece promjeniti. Mi ne mozemo sjediti i čekati da nam se prvo promjene osjecanja. Moramo djelovati, ali uvijek polako, po hijerarhiji, korak po korak.

Idite polako i mirno i ne odustajte. Dok god nastavljate na ovom kursu, bit će vam bolje, brze nego što shvaćate.

Nema komentara:

Objavi komentar