četvrtak, 6. prosinca 2012.

Seansa br 13 - prvi dio



Seansa br 13 - prvi dio

Dobrodosli na seansu br.13. audioserije Prevladavanje socijalne anksioznosti korak po korak. Na ovoj seansi želimo istaknuti pozitivne osjecaje koji postoje u emocionalnom mozgu i želimo nauciti kako da ona prirodnije izađu van. Ove pozitivne emocije kao što su samopouzdanje, sreca, mir i spokoj su antidoti za anksioznost. Stoga, mi želimo tome pristupiti onoliko direktno koliko je moguce kao dodatak kognitivnim strategijama razmisljanja koje vec radimo. Ovo su vrlo spore aktivnosti i one se lijepo slazu sa prvom metodom koju smo koristili u seansi br. 2, sporim govorom.

Primjetili ste da kad ste usporili govor, da ste se osjecali relaksiranije, mirnije i udobnije. Do sada ste koristili uspjesno spori govor u stvarnom svijetu da sprecite anksioznost da naraste. Vise ne morate uci u "otkaceni mod" zbog upoznavanja novih ljudi ili zbog rađenja prezentacije zato što spori govor, među mnogim drugim tehnikama koje ste radili, ima moc da vas smiri, sprijeci povecanje socijalne fobije i dozvoljava vam da budete mentalno oslobođeni i budni. Zatim, zvucite relaksiranije i mirnije, kad govorite sporim govorom.

U svrhu ove seanse, osjecanje koje dolazi od usporavanja naseg govora je ono što zelimo naglasiti. Ovo osjecanje dolazi iz emocionalnog mozga i mi zelimo raditi na metodama za koje znamo da će pomoci nasim pozitivnim emocijama da rastu. Mi smo također radili na relaksaciji koristeci relaksacionu traku (seansa br. 4) i na kljucnoj rijeci koju ste odabrali da pridruzite vasa osjecanja relaksacije i rijec koju ste odabrali. Ovo je uradjeno da bi u situacijama u stvarnom zivotu mogli zamisliti kljucnu rijec u vasem umu i to bi vas podsjetilo da se opustite, opustite vase misice i duboko udahnete. Tako ćete biti smireniji i opusteniji gdje god budete isli ako se sjetite da zamislite tu kljucnu rijec u vasem umu i dozvolite sebi da se opustite. Nastavite vježbati sa kljucnom rijeci i sa opustanjem jer želite da se to desi automatski, s vremenom.

Otpustite stres i napetost u vasoj grupi misica, duboko udahnite i relaksirajte se. Dozvolite sebi da osjetite mir i spokoj u vasem tijelu kako se opuštate. Nastavite se podsjecati tokom dana da se opustite. Ova strategija također lijepo dovodi do novog materijala koji ćemo danas pokriti.

Slijedeci prirucnik se zove Drzite se dalje od zone sumraka. Izgradit će se na strategijama opustanja koje smo vec naucili.

Nema komentara:

Objavi komentar