srijeda, 5. prosinca 2012.

Seansa br 12 - četvrti dio



Seansa br 12 - četvrti dio

Dobro, bolje I lijepo


Zato što smo svi prolazili kroz tako bolnu I traumaticnu proslost, veoma je zdravo boriti se protiv zacaranog kruga socijalne anksioznosti tako što ćemo nauciti da svijet promatramo na bolji, zdraviji I racionalniji nacin:

Evo nekih prijedloga:

1. Svakog dana sjedite po nekoliko minuta, dozvolite sebi da se opustite metodom koju najvise volite, I zamislite neko lijepo mjesto na kojem ste bili. Obratite pažnju na sve šarene detalje koje možete vidjeti. Dodajte jos neke detalje ako vam to tu sliku cini jacom. Promatrajte kako ovo mjesto izgleda divno, tiho I sretno u vašem umu.

Svaka usporena aktivnost slicna ovoj moze nam biti od pomoci (korisna) ako je radimo svakog dana. Potrebno je da budemo tihi, mirujemo I da se zadrzimo na dobrom, boljem I lijepom. Trebamo ispuniti naš um zdravim, realisticnim I pozitivnim mislima. Vrijeme je da sebi samima priopcimo istinu.

2. Izađite na terasu, u dvorište, u park, ili na neko mjesto koje je pusto I mirno. SKONCENTRIRAJTE se na lijepe stvari koje vidite oko sebe: cvijece, drvece, usamljen prizor, more, brda, planine, jezera, polja, oblake, nebo.

Prošetajte po bloku ili se popnite na brdo ili planinu. Ovo je, takodjer, odlicna fizicka vjezba, ali potrudite se da usporite kako bi ste uzivali u ljepoti koju vidite oko sebe. Posebno se SKONCENTRIRAJTE na sve lijepe, prijatne, prirodne stvari koje vam se nalaze na putu.

3. Dok se vozite kroz grad, vozite sporo (ako je potrebno govorite sebi sporo kako vasa voznja ne bi bila ispunjena napetoscu I stresom). Namjerno primjetite I SKONCENTRIRAJTE se na ugodne I lijepe stvari koje VI vidite: divna dvorista, pejsaz, povrsine pokrivene prelijepim cvijecem, jedinstvenu poslovnu ustanovu, savrsenu arhitekturu, I svi prirodnu fizicku ljepotu koja okruzuje vas dom.

4. Da, u svim ovim slucajevima, centralna poruka je zaustaviti se I pomirisati ruze. Ovo je lekcija koju svi trebamo nauciti - radi općeg uživanja, mira I spokoja.

5. Što se više SKONCENTRIRAMO na dobro, bolje I lijepo, više će se naš um kretati ka realisticnijem (razumnijem, pozitivnijem) opazanju svijeta.

Na neki nacin svi znamo da na ovom svijetu postoji I dobro I lose, kao I da ima mnogo sivih nijansi.

ZATO MORAMO DONJETI ODLUKU:

A. Mozemo odluciti predati se našem “starom” stanju I nastaviti gledati na svijet kao na neprijateljski I prijeteci, ili da se

B. postepeno otvaramo ka svijetu I namjerno se skoncentriramo na fine, mirne, njezne, lijepe stvari koje su zaista svuda oko nas.

Ovo je jos jedna tehnika koja nam pomaze da promjenimo nacin razmisljanja o sebi I svijetu.

Kako pocinjemo promatrati svijet kao ljepsi I prilagodljiv, pocinjemo promatrati sebe na smireniji I pozitivniji nacin.

Zaslužujete da uživate u životu I da budete sretni.

Zasluzujete da vidite sebe realisticnije I racionalnije.

Ljepota se nalazi skoro u svemu, I što se vise I vise skoncentrirate na dobro, bolje I lijepo, sve vise I vise će se vasa opazanja svijeta I vas samih racionalnije mijenjati.

Mi ne obmanjujemo sami sebe tako što se skoncentriramo na dobro, bolje I lijepo. Znamo vec da postoje I druge, negativnije stvari na svijetu.

Ali, proveli smo veci dio svog života na mracnoj, depresivnoj strani, iako nikada to nismo ni izabrali. Ne zelimo još provesti i ostatak života u zamci socijalne anksioznosti.

Ja biram promatrati stvari drugacije. Svijesno, biram se skoncentrirati na neke lijepe stvari, fine stvari, dobre stvari. Neka netko drugi iskusi depresivne I negativne misli. Biram vidjeti dobrotu svijeta koju on nudi. Biram krenuti naprijed ka zdravlju I miru. Odlucio sam da svoje vrijeme provodim baveci se dobrim stvarima, pozitivnim stvarima I jako vaznim stvarima u zivotu.

Kako se skoncentriram na dobre, lijepe I vazne stvari, to ne samo da me cini vise otvorenijim I sretnijim, vec mi dozvoljava da promatram svijet na mnogo zdraviji nacin. Dozovljava mi da vidim mnoga dostignuca koja mogu ostvariti, I doprinose koje mogu dati. Cini da shvatim da moj zivot ima smisao I vrijednost I što prije budem mogao vidjeti svijet I sebe na ovaj realisticniji nacin, brže ću moci napredovati u svom zivotu I pomoci drugim ljudima.

Nema komentara:

Objavi komentar