četvrtak, 6. prosinca 2012.

Seansa br 12 - šesti dio



Seansa br 12 - šesti dio

Ukratko ćemo ovog tjedna ponoviti dio o anksioznosti kao paradoksu I da kada reagiramo protiv nasih negativnih misli, mi zapravo krecemo ka rjesenju.

Ali, zapamtite, postoje neka upustva koja je potrebno pratiti.

Krecemo protiv nasih negativnih emocija samo onoliko koliko mozemo. Ako se jednostavno osjecamo lose I depresivno, onda se svakako mozemo vise aktivirati, skakati I igrati naokolo, pjevati ili se vozikati autom. Ipak, ako je nasa anksioznost visoka, necemo odjednom odluciti držati govor pred stotinu ljudi. To nije reagiranje protiv nasih negativnih emocija, to je glupost. Uvijek se trebamo pomjeriti i odmicati od anksioznosti korak po korak. Bitna stvar je da se krecemo, ne odustajemo, vec nastavljamo dalje. Takodjer, zelimo biti u mogucnosti vidjeti sebe na realisticniji nacin. Istrazivanja nam godinama govore da ćemo fizicki biti zdraviji ako svijet promatramo opitimisticki, a ne pesimisticki. Zato hajde da namjerno radimo na tome da sebe I svijet oko nas promatramo malo realnije. Imam neki izbor ovisno od toga na što obratim paznju I na što se koncentriram. Veci dio mog života je sacinjen od mojih odluka I ja sam odgovoran za te odluke. Zato, biram promatrati lijepe stvari, prirodne I divne stvari. Zašto bih provodio svoje dragocjeno vrijeme primjecujuci samo mracno, ruzno I odvratno? Namjerno biram usporiti i opustiti se, dusem duboko I promatram taj predivan zalazak sunca, taj svjetlucav vodopad, siroke zelene ravnice, I velicanstvene vrhove planina.

Svjesno biram da vidim najbolje u sebi I isto tako biram da vidim najbolje u drugima.

Samo znajuci da imam ovaj izbor je mocna I pozitivna stvar.

Hajde sada da vidimo na ćemu ćete raditi ovog tjedna. Na pocetku smo napomenuli da ne mozete citati svaki prirucnik svakodnevno. Zapamtite da je tajna u tome da nastavite sa onim prirucnicima za koje smatrate da ih vas mozak jos uvijek nije prihvatio ili za koje mislite da su najtezi za vas. Upravo ovi najtezi prirucnici koji zahtijevaju najvise vremena I truda daju najvece rezultate. Mozda se poželite vratiti nekim prirucnicima svakih nekoliko dana ili jednom tjedno, da bi ste se uvjerili da su tu, u vasem umu. Ponovo pregledanje I podsjecanje materijala u prirucnicima je uvijek dobra I pozitivna stvar. U prevladavanju socijalne fobije ne postoji nesto što je previse puta pregledano. Da li odajete sebi priznanje za sav posao koji ste uradili? Zapamtite da je I to jako bitno.

Svaki put kada ponovo procitate neki prirucnik, kada radite na nekoj tehnici ili metodi, zasluzujete biti potapsani po leđima. Zato, priznajte to sebi. Veoma brzo, trake (seanse) će biti prilicno drugacije jer ćemo se okrenuti bihevioralnom dijelu terapije ili ka onoj strani na kojoj se odredjene stvari rade.

Ovdje na Institutu za socijalnu anksioznost smo zapoceli bihevioralnu terapiju u grupama, ali necete svi imati pristup bihevioralnoj grupi koja se prevashodno sastoji od ljudi sa socijalnom fobijom. Zato ćemo uraditi sve što mozemo I napraviti što vise prijedloga kako bi nastavili dalje u ovom vaznom dijelu terapije. Zelim vam ugodan tjedan! Nastavite birati promatrate dobro, bolje I najbolje. Ovo je kraj seanse broj 12.

Ovo je prevela Jelena. Hvala mnogo!!!

Nema komentara:

Objavi komentar