nedjelja, 18. studenoga 2012.

Seansa br 5 - četvrti dio



Seansa br 5 - četvrti dio

Sada mogu pogledati unazad i vidjeti da što sam se vise borio i hrvao, sve vise sam vrsio pritisak na sebe. To dodavanje pritiska i stresa je nastavilo dodavati gorivo mojoj socijalnoj fobiji i nastavilo bolesni ciklus anksioznosti u mom zivotu. Jedini nacin da prevladamo poremecaj anksioznosti je da razumijemo ovaj paradoks i naucimo se ponašati u skladu sa tim. Ne mozemo se boriti, voditi bitke, hrvati se, ubiti ili unistiti anksioznost kroz nase napore. Umjesto toga, ucimo se da zaustavimo te agresivne stvari sto su sve negativne emocije. Ako naucimo prestati dodavati benzin vatri i time pojacavati anksioznost, onda anksioznost nema izbora nego da se smanjuje i smanjuje i smanjuje. Sada se mozda pitate: Kako da to uradim? Ne brinite, idemo sada u tom pravcu i ja cu vam dati uputstva korak po korak.

Ono sto prvo trebamo uraditi je da prihvatimo sebe, onakve kakvi smo sada. Nije nista lose sa vama, uopće. Racionalno, vi znate da ste dobra osoba, obzirna osoba, koja ne voli konfrontacije i ne uziva povređivati osjecaje drugih ljudi. Slijedece, trebamo prihvatiti, da iako smo OK, mi imamo anksiozni poremecaj koji ne volimo. OK je da kazete svom mozgu istinu. Mozete to reci sebi. Ja sam u osnovi dobra i pristojna osoba i ja imam problem anksioznosti. To je sve racionalno i istina. Ali sada ćemo dodati jos nesto toj izjavi. Ova izjava je takodjer racionalna i istinita:
Ja sam živio sa socijalnom fobijom dugo vremena ali sada ucim kako da je smanjim i kako da je prevladam. Ja ne razumijem sve detalje i nisam jos sastavio sve djelove slagalice ali idem u tom smjeru i to je moj izbor, moj odlucan izbor da idem u tom zdravom i korisnom smjeru za sva vremena. Ja necu odustati i odbijam odustati. Znam da ako ne odustanem, anksoznost nece imati izbora nego da se smanjuje i smanjuje, dok ne nestane.

Prihvacanjem sebe i prihvacanjem da trenutno imate problem sa anksioznoscu i uceci da prestanete sebe muciti zbog toga vi ucite da ne koristite negativne emocije. Kad prestanete koristiti negativne emocije protiv socijalne anksioznosti bit ćete bliže ogranicavanju socijalne anksioznosti i blize cilju da je prevladate. Citav proces prevladavanja anksioznosti je suprotan intuiciji. To je paradoks tako da je posebno vazno da razumijete ovaj koncept.

Ako se nastavite boriti protiv anksioznosti ona ce pobjediti. Ako nastavite "podgrijavati" proslost i oplakivati vasu sudbinu anksioznost će pobjediti. Ako nastavite upoređivati sebe sa drugima i osjecate se napusteni anksioznost ce pobjediti. Ako se nastavite prisiljavati na vrlo anksiozne aktivnosti misleci da ce suocavanjem sa strahom on nestati, anksioznost ce pobjediti. Nakon svega, mi se suocavamo sa svojim strahovima skoro svaki dan u nasem zivotu a anksioznost jos nije nestala. Bilo koja negativna emocija koju pokusavate koristiti da unistite anksioznost ce je samo ojacati i unistiti vas zivot umjesto toga. Ono sto se odupire, opstaje. Razmislite o tome koju minutu jer to objedinjuje citavo znacenje paradoksa anksioznosti. Ono sto se odupire, opstaje.

Anksioznost VOLI kad se vi osjecate bespomocno i odbaceno. To vas zarobi. Anksioznost voli kad proklinjete sudbinu zbog toga što vas cini socijalno anksioznim. To vas zarobi. Anksioznost voli kad ste depresivni i kad mislite da vam nikad nece biti bolje. To vas zarobi. Anksioznost voli kad verbalizirate poraz i kad kazete da ne mozete vidjeti svijetlo na kraju tunela. To vas zarobi. Anksioznost će jedino reagirati i poceti nestajati kad joj pristupimo koristeci nase pozitivne emocije. Ostajuci na nasim pozitivnim emocijama sto vise mozemo i ako ne koristimo nase stare negativne strategije u pokusaju da pokorimo anksioznost, mi cemo ustvari napraviti napredak protiv nje. Ako tako ucinimo bit ce lakse za nas da shvatimo što nam anksioznost cini sve ove godine. I sada, uz pomoc malo znanja, naucit cemo kako da reagiramo razlicito.

U jednoj od originalnih epizoda Zvjezdanih staza izvanzemaljska energetska sila je preuzela Enterprise i ugasila sistem osvjetljenja. Brodu je ponestajalo kisika a svjetla su se postepeno gasila. Kapetan Kirk, koji je agresivni borbeni komandant, je uvjeren da izvanzemaljski entitet treba nekako unistiti aktivno-agresivnim metodom. On je uvjeren da ce laserski topovi broda ubiti izvanzemaljskog uljeza ako ga samo pronadje na vrijeme. Kako epizoda napreduje a kapetan primjenjuje agresivne strategije protiv izvanzemaljske neprijateljske sile, entitet samo narasta sve snazniji. Zalihe kisika se smanjuju i svjetla se gase.

U stvari, što je kapetan Kirk agresivniji to vise neprijateljska energetska sila narasta. Ovo je paradoks. Korištenje sile i agresivnosti bi trebalo donjeti rezultate. Ali u ovom slucaju, korištenje sile samo izgleda da situaciju pogorsava. Naravno, na kraju tu je hladan i miran gospodin Spock koji je shvatio rjesenje za ovaj paradoks. Gospodin Spock je ispravno zakljucio da sve negativne agresivne borbene metode ne funkcioniraju. Paradoksalno, suprotno od toga ce funkcionirati. On je uvjerio kapetana Kirka da razoruza posadu i da izda naredjenje da se vise ne bore protiv neprijateljske izvanzemaljske sile. Ne smije biti borbe, agresije i korištenja oružja. Umjesto toga, svi se trebaju smješkati, pricati viceve, pjevati, biti veseli, čak se smijati na neprijateljsku izvanzemaljsku silu i ne uzimati je za ozbiljno uopće. Iako im ugrozava zivote. Pa, sto se desilo? Kad vise nije bilo negativnih emocija da je napune, vanzemaljska neprijateljska sila vise nije imala izbora. Pocela se smanjivati. Njeno gorivo, njena hrana, njena snaga, su bile borbene agresivne emocije koje je posada Enterprisea koristila da je ubije. Kad je gospodin Spock zaustavio posadu od korištenja bilo koje od negativnih emocija, izvanzemaljska neprijateljska sila nije imala izbora osim da se smanjuje i na kraju nestane. Ukratko, izvanzemaljski entitet je nestao. Zalihe kisika su porasle a svjetlo je zasjalo. Kapetan i posada su bukvalno smanjili izvanzemaljsku neprijateljsku silu do smrti.

Gospodin Spock je koristio paradoks da spasi svoj brod od katastrofe. Mi cemo koristiti paradoks borbe da spasimo nas zivot od socijalne fobije što je sigurno jos jedna vrsta katastrofe. Razmotrite ovo ponovo. Ono sto se odupire, opstaje. Ako nastavimo koristiti negativne emocije protiv nase anksioznosti što je vec negativna emocija to ce samo napuniti gorivom nasu anksioznost i nasa socijalna anksioznost ce porasti.

Hajde da uzmemo jos jedan primjer tako da koncept paradoksa borbe zaista potone duboko u vas mozak.

Prije mnogo godina, bila je jedna mala djevojcica i zvala se Doroty. Imala je slatkog malog crnog psa po imenu Todo. Jednog dana usred noci i tornada, nasla se u jednoj vrlo cudnoj stranoj zemlji zvanoj Oz gdje nista nije bilo isto kao kod kuce u Kanzasu. Doroty je ocajnicki željela da se vrati kuci pa je tako zavrsila u palaci carobnjaka iz Oza koji je zivio u zelenom smaragdnom gradu.
- Ja cu te poslati nazad u Kanzas! - tvrdio je carobnjak, ako mi doneses drsku od metle zle vjestice Zapada.
Carobnjak je naravno znao da bi dobili drsku od metle zle vjestice Zapada, Doroty i njeni prijatelji moraju je ubiti. No, ovaj carobnjak nije bas dobar momak posto je poslao nevinu malu djevojcicu i njene disfunkcionalne prijatelje i slatkog malog bezopasnog psa da ubiju groznu zlu vjesticu. Na kraju krajeva, vjestica ima moc. Ona zna sve sto se desava u zemlji Oz. Ona ima kristalnu kuglu i ona bukvalno vidi sve. Ona moze letjeti na metli i otici gdje god zeli i poslati elektricitet iz kaziprsta. Ona zivi u neprobojnom dvorcu okruzenog jarkom i branjenom od strane oklopnika sa musketama. Ona takodjer ima vojsku letecih majmuna koji cine što god ona zeli. Zla vjestica nema sebi ravnog u zemlji Oz. Ima svu moc i svo znanje. Kako je mala djevojcica, i njeni prijatelji bez zastite, ikad ubila zlu vjesticu koja ima svu moc? Pa, vi znate pricu. Na kraju je Doroty sa njenim prijateljima zarobljena i dovedena u mracni zamak zle vjestice Zapada gdje su ocajnicki pokusali pobjeci. Ali nista što su pokusali nije uspjelo. Doroty je zarobljena i zatvorena u njenoj sobi pa je zla vjestica zlobno objavila smaknuce.

- Ti imas ovoliko dugo da zivis mala! - zla vjestica je rekla dok je okretala pjescani sat naopacke i napustila je sobu.

Doroty je tada prosla kroz svih pet negativnih emocija koje mi zelimo izbjegnuti. Ona je panicarila, zalila, plakala, pala u ocaj, trazila pomoc od kristalne kugle, bjesnila, tvrdila da ne zasluzuje takvu sudbinu i na kraju pobjegla iz sobe uz pomoc njenih prijatelja. Ali ni jedna od tih strategija nije uznemirila zlu vjesticu Zapada. Ona je znala da ima kontrolu. Doroty se borila, plakala, žalila i pokusavala pobjeci iz zamke. To je sve propalo. Ona to nije zasluzila, i to nije fer, ali Dorotino vrijeme je isteklo. Zla vjestica je htjela da ih sve ubije. Što je napokon spasilo Doroty i njene prijatelje? Da li je pronasla pistolj i ubila zlu vjesticu? Da li ju je nadmudrila ili izmanevrirala i iskrala se iz zamke a da nije primjecena? Da li je ukrala metlu zle vjestice i potukla je? Da li joj je potajno sipala otrov? Ne, Doroti nije ucinila ni jednu od tih stvari. I ne bi bila mnogo uspjesna i da je pokusala. Postoji najlaksi nacin da se otarasis zle vjestice iako je ona iscezavala. Dorotino oslobadjanje od anksioznosti, straha, propasti i smrti je bilo slucajnost. Ali pogledajte što nam ta slucajnost govori. Zla vjestica, takodjer znana kao zla socijalna anksioznost se useljava do unistenja i voli svaki svoj trenutak. Mozete cuti njen zadovoljan i zao glas. Ona je zarobila nase prijatelje u tamne hodnike koji ne vode nigdje.

- Sada, - kaze zla vjestica, je vrijeme da vidimo tko će umrijeti prvi.

Zla vjestica je odlucila unistiti Doroty zadnju tako da Doroty bude svjedok smrti njenih prijatelja i njenog slatkog malog psa Todoa. Ona koristi Dorotin strah. Ona je zbunjena, uzdrmana, ima mucninu u želucu i osjeca se porazenom. Ne vidi nista sto bi mogla uciniti. Situacija izgleda potpuno beznadna.

U međuvremenu, zla vjestica Zapada je u delirijumu zbog svoje moci i odlucuje prvo ukloniti strasilo. Ona potpali svoju metlu uz pomoc baklje na zidu uz zao smijeh i svojom metlom koja gori zapali strasilo. Doroty ne moze podnjeti da vidi svog prijatelja kako gori do smrti pa odvrati pogled. Samo joj je na umu da spasi zivot prijatelju. Kad je pogledala okolo spazila je kofu hladne vode na zemlji podigla je i bacila na vatru koja je zahvatila strasilo. Doroty nije bila zla ili agresivna. Ona je jednostavno pokusala spasiti prijateljev život. Ali ono sto se slijedece desilo je zaista paradoks. Nesto od hladne vode je dokacilo zlu vjesticu i ona je odmah pocela vrištati. Doroty je ucinila jednu stvar koja je unistila zlu vjesticu Zapada. Bacila je hladnu vodu na nju. Ovo je jedna stvar koju zla vjestica nije mogla istrpiti. Zla vjestica je mogla podnjeti agresiju, borbu, rat, otpor, bol, strah, anksioznost, ocaj i paniku. Vjestica voli vidjeti sve te stvari kod ljudi jer zna da ima potpunu kontrolu. Ali Doroty je slucajno bacila jednu stvar koju zla vjestica nije mogla istrpiti. Jednu stvar koja je mogla unistiti vjesticu zauvijek. Doroty je koristila hladnu, mirnu, svjezu vodu. Nijedna agresivna strategija ili otpor nije koristila Doroty. Koristeci agresivne metode ona je samo bacala gorivo na razbuktalu vatru i sve sto se desilo je samo ojacalo zlu vjesticu. Ali hladna, mirna voda je imala obrnuti efekat. Nije bilo borbe, bitke, hrvanja, otpora, straha. Hladna, mirna voda je bacena u pokusaju da spase prijatelja. Bacena je uz pozitivnu emociju.

Vidite, kad je Doroty koristila pozitivnu emociju sa zlom vjesticom, pobjedila je. Nije bilo borbe ili hrvanja, jednostavno je pobjedila. Zla vjestica ustvari nije imala uopće moc. Jedina moc koju je imala zla vjestica je moc koju joj ljudi daju. Ljudi vjeruju da ih ona moze zarobiti i porobiti ih, uplasiti ih, unistiti njihove zivote i na kraju ih ubiti. Ali zla vjestica stvarno nema takvu moc. Zla vjestica nema uopće moc, osim ako ljudi vjeruju da ima. Doroty je to dokazala bacajuci hladnu, mirnu vodu na vjesticu. Kada ju je prva kap pogodila, vjestica ne samo da je izgubila moc, nego se je pocela da topiti. Kako se topi ispred nas mi shvacamo da takozvana zla vjestica nije bila tako zla i nije tako mocna, ipak. Ona je povlacila svu moc iz terora i straha koje je izazvala u srcima ljudi. Ona se hranila i punila strahovima drugih ljudi. Ona je crpila moc koja je rasla samo ako su ljudi dozvolili da je se plase. Da, ona je imala svu moc da zarobi, ima metlu, kristalnu kuglu, mracan zamak i vojsku ali nema nikakvu moc uopće nad bilo kim osim ako su oni uplaseni i pune je snagom.

To je isto i sa socijalnom fobijom. Socijalna fobija nema pravu i autenticnu moc da koristi protiv vas. Ona koristi vasu sopstvenu moc, vase sopstvene misli, nacin na koji ste mentalno programirani kad ste bili mladji, da vas drzi zaglavljene, zarobljene u bolesnom ciklusu i da se osjecate beznadno da se ikad izvucete. Ako vjerujete u ono što vam anksioznost govori kao sto je Doroty vjerovala zloj vjestici onda vas anksioznost drzi zarobljenima i nepokretnima. Ne smijete nikad vjerovati tim ANT lazima, morate ih tretirati kao obmanjivacke siledzije zle vjestice Zapada.

Zastanite malo ovdje da bi puno znacenje ove price potonulo u vas um.

Vratimo se sada na paradoks borbe. Zapamtite, mi sada prihvacamo sebe takve kakvi smo sada. Mi ucimo da se ne borimo i bijemo protiv anksioznosti i ucimo zaustavljati sav pritisak i prestati tuci sami sebe. Zasto? Jer se anksioznost hrani i snabdjeva gorivom na ovim oblicima negativnog razmisljanja. Sto vise prihvacamo sebe, brze i ispravnije cemo prevladati socijalnu anksioznost. Ono sto se odupire, opstaje. Kada naucite prihvacati a ne se odupirati, vi bacate hladnu, mirnu vodu na vatru anksioznosti i to ce je natjerati da se smanjuje i smanjuje i smanjuje. Anksioznost nema izbora u sustini. Mada to ne izgleda tako trenutno vi ste jedini koji u potpunosti ima kontrolu. Kada prihvatite da sada imate socijalnu anksioznost, privremeno, vas zivot ce postati mnogo laksi. Ne morate se vise boriti, sakrivati, batrgati, biti bitke, vršiti pritisak. Kljucni element ovdje je prihvacanje. Mirno, stalozeno, bez pritiskanja ili okrivljivanja sebe. Prolijte svijezu, hladnu vodu na vatru. A ne benzin!

Neke izjave koje mozete ponavljati sebi u terapiji: OK, dakle ja sad imam socijalnu anksioznost. Ja je ne volim ali to je jednostavno tako. Ja sam odlucio potražiti pomoc i ja sam na svom putu ka napretku i da je prevladam.
ILI:
Pa što? Ja je ne volim ali ću preživjeti. Ova anksioznost nema izbora nego da se smanji i smanjuje se kako joj ja polako i hladno prilazim sa moje pozitivne emocije i mojeg opustenog pogleda na nju.
ILI:
Necu vise vršiti pritisak na sebe u vezi ovog problema. Znam da negativne emocije samo pogorsavaju stvari. Ja cu to prihvatiti zasad i napredovati sa mojom terapijom. Kako upoznajem anksioznost sa vise mira i smirenosti ona nema izbora nego da se slomi i ode i onda ce se bolesni ciklus završiti zauvijek.

Paradoks borbe je vrlo znacajan za proces prevladavanja socijalne fobije. Molim vas da ponovo citate ovaj prirucnik vise puta sve dok se ovaj koncept ne ureze duboko u vas um. Pregledajte prirucnik i citajte ovu seansu svaki dan tako da se naviknete da ne koristite negativne emocije. Prevladavanje anksioznosti je paradoks. Ono što mislimo da funkcionira, obicno nije tako. Rjesenje problema je paradoks. Nastavite čitati dok ne postane kristalno cisto u vasem umu a vi pocnete djelovati po ovom konceptu.

Druga strategija koju zelimo predstaviti ovog tjedna je jednostavno drugi nacin da se nosimo sa anksioznoscu koju iscekujemo. Umjesto da brinemo i budemo bolesni zbog buducih dogadjaja koje primjecujemo kao poteskoce, trebamo prvo shvatiti misli i osjecaje koje iscekujemo kao ANT lazove. Vi mozete uraditi stvari o kojima brinete, koje proizvode anksioznost koju iscekujemo. U stvari, ne samo da mozete uraditi te stvari, vi ste vjerojatno ucinili neke od tih stvari u proslosti. Da bi zaustavili nasa automatska negativna ocekivanja mi zelimo da nadjete bilo koje zdravo i veliko ometanje koje mozete. Jedno od najmocnijih ometanja, posebno za osjecanje anksioznosti je fizicko vjezbanje. Posto hormoni adrenalin i kortizol izazivaju osjecanje anksioznosti, mi mozemo sagorjeti te hormone tako što ćemo biti fizicki aktivniji i pokretljiviji. To ne znaci da morate ici u teretanu ili da radite bilo koju vjezbu u javnosti, mada ako izaberete neku od tih opcija i to je dobro.

Fizicka aktivnost znaci na primjer i ukljuciti neku ugodnu muziku i plesati uz nju. Skakutati gore-dolje, aerobik, koristiti spravu za hodanje, sklekovi i trbusnjaci, koristiti progresivnu relaksaciju misica: napinjati i opustati misice i onda osjetiti opustanje misica. Kretanje okolo, rastezanje, skakanje do plafona. Citava ideja je da se radi nesto aktivno, nesto fizicki, tako da mozete sagorjeti adrenalin i kortizol koji vam smeta u formi iscekivanja anksioznosti. Igrajte okolo, neka vam srce pumpa i neka se ometa mozak pa ćete ici protiv anksioznosti i prema kontroliranju tih osjecanja iscekivanja anksioznosti. Kad ste u sumnji, budite aktivni, krecite se i vježbajte. Ovo nije rješenje problema ali je korak u pravom smjeru. Vjezbanje zaustavlja stalnu brigu i iscekivanje anksioznosti. Bilo što što mozemo koristiti, cak i privremeno, da smanji ili nestane anksioznost, je dobro. To je kretanje u dobrom smjeru. Dakle zapamtite, nemojte sjediti mirno, mozgati ili drezditi. Umjesto toga, ustanite! Izađite van i pocnite se kretati. Mozete kontrolirati iščekivanje anksioznosti tako što ćete postati aktivniji. Da sumiramo aktivnosti:

1. Nastavite koristiti spori govor. Koristite ga na prirucniku da bi "sisao" što dublje u vas mozak i koristite ga u javnim situacijama u stvarnom zivotu da razvijete odredjenu kontrolu nad vasom anksioznoscu. Nastavite vježbati ovu tehniku. Bit ćete zahvalni što je imate. Ovog tjedna zasigurno se trebate osjecati udobno u njenom korištenju u stvarnim životnim situacijama. Koristite ga sa nekim tko je bezbjedan i ne koristite ga jos u visoko anksioznim situacijama. Ali ga koristite sa nekim izvan svog vremena vjezbanja i nastavite biti sve više udobni sa njim.

2. Nastavite čitati ANT prirucnik svaki dan. Čitajte ga naglas i sporim govorom. Neka rijeci njezno potonu dublje u vas um. Ove anksiozne misli i osjecanja nisu nista osim lazova. One ne mogu reci istinu i sve sto cine je podgrijavanje stare boli i traume iz proslosti. ANT-ovi kopaju rupe tako da se vi mozete pridruziti njihovoj koloniji. Vi apsolutno mozete odbiti igrati te negativne igre. Primjenite te misli duboko u vas um sto je vise moguce tako da budu automatske i pocnu hvatati vase negativno razmisljanje i vjerovanje.

3. Ponovo procitajte i ponovite vase racionalne izjave za borbu sa teskocama, svaki dan. Ovo nece trajati vise od par sekundi ali nastavite to raditi. Primite te 2 - 3 istinite izjave dolje u vaš mozak.

4. Ponovo procitajte paradoks borbe pazljivo ovog tjedna. Provjerite da vidite da hvatate sebe prije nego sto pocnete bilo koje od 5 negativnih ponasanja o kojima smo raspravljali. Provjerite da vidite da ne "tucete" sami sebe. Ova negativna ponasanja su otrov za nas oporavak i mi trebamo biti sigurni da ih izbjegavamo. Umjesto toga, probajte ici nježno sa prihvacanjem sebe gdje ste sada u životu. Što vise oslobodite negativno i prihvatite sebe sa svojim problemima sada, lakse i brze ćete prevladati socijalnu fobiju. Zapamtite, ovo je paradoks, ali je vrlo mocan. Ono sto se odupire, opstaje. Prihvatite sebe i vase probleme i oni ce se poceti topiti i nestajati.

5. Probajte vježbati kad vas gnjavi iscekivanje anksioznosti. Skoro svtako moze naci jednu ili dvije fizicke aktivnosti koje moze raditi. To ce sagorjeti adrenalin i kortizol i bit ćete manje anksiozni i sa vise samopouzdanja. Vjezbanjem izbacite adrenalin i kortizol izvan vaseg tijela.

6. Koristite ako treba bilo koji od drugih prirucnika o kojima smo pricali. Ako osjecate da trebate proci neki prirucnik koji nisam spomenuo ovog tjedna, dodajte ga svojoj listi i procitajte. To ce biti mocno za vas, ako osjecate da treba i ako vam pomaze. Od sada, posto smo radili nove metode i nove strategije na svakoj seansi ja cu sažeti ono sto trebate uraditi za tjedan dana tako da je podesno za rukovanje. Ja cu uvijek sažeti najvaznije koncepte i prirucnike. No, cak i ako ja to ne spomenem, ako vi nadjete prirucnik ili koncept ili grupu izjava, mocno ili korisno za vas, molim da ih procitate ponovo. Vi ste dobar sudac o tome koji su dodatni prirucnici vrijedni za vas i koje vec dobro poznajete. Ponovo, molim uzmite jedan tjedan da vježbate na ovim prirucnicima. Nastavite pojacavati ove strategije svaki dan. Uzmite 30 minuta rutine, sedam dana u tjednu i neka vas nitko ne zaustavi. Vježba i upornost garantirauju vaš uspjeh. I cestitajte sebi sto ste dosli ovako daleko. Vi ste istrajali sa ovim, izdrzali i odbili odustati iako se svatko osjetio tako u nekom trenutku. Mozda ne osjecate jos napredak ali ako ste dosli ovako daleko u ovoj seriji i ako ste vjezbali svaki dan vi ćete uskoro poceti primjecivati neke promjene u vasem zivotu. I iako su male u pocetku, one se sabiraju vrlo brzo ako vi nastavljate vježbati i budete uporni. Bit ćete vrlo iznenadjeni rezultatima.

Ovo je kraj seanse br. 5 u seriji Prevladavanje socijalne anksioznosti korak po korak.

1 komentar:

  1. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši