ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Seansa br 9 - drugi dio



Seansa br 9 - drugi dio

Prije nego što krenemo sa prvom novom strategijom ovog tjedna, ja uvijek podsjecam na odredjene ljude koji su napravili prodor sa samom strategijom. Jedna zena, kad je prvi put procitala sljedecu grupu izjava, nije im mogla vjerovati uopće i mislila je da je to previse za njen mozak da podnese. Ja sam joj sugerirao da produzi, ponovi sebi izjave svaki dan sporim govorom, bez obzira da li im vjeruje ili ne. A onda smo provjerili kasnije da vidimo da li napreduje. Ona je u pocetku otkrila da joj je nemoguce povjerovati u njih, ali to je upravo razlog vaznosti za nju da to ponovo čita svaki dan, sporim govorom. Kako je nastavila čitati te izjave svaki dan, uskoro je primjetila neke promjene.

Jednog tjedna je dosla i rekla mi je da je u stanju reći 'ne' nekim od njenih suradnika na poslu kad su trazili od nje da uradi nesto sto ocigledno nije bio dio njenih odgovornosti na poslu. Osjecala se vrlo dobro, rekla mi je. Po prvi put u mom zivotu ja sam se usprotivila drugim ljudima i rekla im: Ne, to nije moj posao. Ovo je bio velik korak na putu prevladavanja socijalne fobije. Ona je uskoro mogla govoriti svoje misli jasnije. Naucila je vrednovati svoje misljenje, i pocela ga je izražavati mnogo češće.

Jedan mladi čovjek je takodjer bio vrlo zbunjen sljedecim prirucnikom. On nije osjecao kao da zavredjuje bilo koje od prava koja su na listi. U njegovom slucaju, clan porodice ga je odgajao da se osjecao kao da je nevazan. Da je nitko i nista. I da njegove potrebe i zelje, nemaju vrijednosti ni za koga. U stvari, bio je ismijavan kad se usudio izraziti svoje osjecaje. Dakle, ovaj je prirucnik bio tezak i za njega. Ali je jednako vazan. Njegova strategija je bila da napravi kartice sa izjavama i nosi ih sa sobom u dzepu kosulje. A onda, bez obzira gdje je, izvuce karticu ili dvije, i stalno pojacava te istinite i racionalne izjave. Što vise izjave "uđu" u njegov mozak, njemu ce biti lakse raditi prema njima. Za samo nekoliko tjedana, on se poceo osjecati drugacije. Poceo je osjecati da ima odredjena prava kao ljudsko bice i da moze koristiti te izjave, da se otvara i da dozvoli da inhibicije nestanu.

Postoje mnoge varijacije ove sljedece grupe izjava koje cemo zvati "izjave o pravima" ali kad pregledate te izjave o pravima, molim vas da budete svjesni da te izjave ne znace da trebate biti sebicni. Te izjave su prava koja svaka osoba ima kao ljudsko bice. Nema nista egoisticno ili sebicno u tim izjavama. Oni od nas koji se bore sa socijalnom anksioznoscu trebaju osjetiti te emocije, ne samo prihvatiti ideju da su OK. Zato treba pojacavati i ponavljati. Što vise spustite te izjave u vaš emocionalni mozak, prije će se desiti promjene. Sljedi prirucnik:

Nema komentara:

Objavi komentar