nedjelja, 25. studenoga 2012.

Seansa br 8 - peti dio



Seansa br 8 - peti dio

Sada, zelim vam jasno ponoviti što se dogadja u vasem mozgu. Otkrio sam da je ljudima od velike pomoci da znaju da stvari zaista napreduju i da ce se misli i osjecanja promjeniti zauvijek. Sljedeci prirucnik ne sadrzi novi materijal ali sadrzi ponavljanje iz nove perspektive. Zove se:

Trajno mjenjanje kemije mozga

(Kada dodju ANT razmisljanja i osjecanja)



1. Korak: Budite posteni. Nazovite nametljive, nezeljene, negativne misli i osjecanja pravim imenom: Patoloskim lazovima i siledzijama. Oni nas pokusavaju uplašiti ali u stvarnosti nemaju autenticnu moc nad nama. To su misli koje smo pokupili ili "nasljedili" od nekud koje nisu dio nas i ta osjecanja LAZU, jer ne postoji razlog da se osjecamo anksiozno.

2. Korak: Kada ste iskreni prema sebi, to nece odmah otjerati vase nezeljene negativne misli i ponasanje, ali ce vas pripremiti da promjenite vase reakcije.

3. Korak: Kada promjenite vase ponasanje, vi bukvalno mjenjate vas mozak.

Zapitajte se: "Zasto me ove automatske negativne misli nastavljaju gnjaviti? Zasto jednostavno ne odu?"

Odgovor je, zbog nacina na koji su nasi mozgovi konstruirani. Nasi mozgovi su bili potpuno uslovljeni kroz ponavljanje negativnih misli i traumatskih emocija. Vi ne generirate vase sopstvene automatske negativne misli. One nastaju zato sto su bile uslovljene u vasem mozgu - uzastopnim ponavljanjem - tokom dugog perioda vremena.

Prije nego sto ste zapoceli kognitivnu terapiju, vas mozak je imao snaznu neuroputanju koja je povezivala mnoge socijalne situacije sa anksioznoscu. Vremenom je postala navika da "tonu" putanje koje izbacuju negativne misli i anksiozne emocije. Sto se ovo vise desava, naravno, to je vise vas mozak prisiljen da odgovori u anksioznom rezimu. Na ovaj nacin, anksioznost postaje ukorjenjena navika.

Mjenjanje vasih odgovora na ova anksiozna osjecanja i prebacivanje na korisne i konstruktivne misli i ponasanja, ce vremenom stvoriti nove, zdravije, putanje u mozgu.

Kako mozak pocinje slati svoje poruke kroz nove putanje (ili pridruzene neurone) osjecanja anksioznosti pocinju bljediti i postaju lakse za kontroliranje.

4. Korak: RADITE NESTO DRUGO.

Kada promjenite vase bihevioralne odgovore (ili nacin na koji se ponasate) fokusirajuci vasu paznju na nesto korisno i konstruktivno, vi slamate bolesni ciklus anksioznosti.

RADITE NESTO DRUGO KADA SE JAVE ANKSIOZNE MISLI I OSJECANJA. NEMOJTE SAMO SJEDITI.

USTANITE, KRECITE SE, IDITE NAPRIJED. NEMOJTE SE ZAGLAVITI U KALJUŽI. NE DOZVOLITE DA ANT-OVI PREUZMU KONTROLU. VI ZNATE BOLJE. USTANITE. BUDITE AKTIVNI. IDITE DALJE I NAPRIJED.

Ovo je korak, "bez bola nema napretka". Vi morate postati AKTIVNI. Ne mozete biti PASIVNI.

Zapamtite - kada promjenite vase misli i ponasanje, vi takodjer mjenjate neuroputanje u vasem mozgu.

5. Korak: VIDITE STVARNOST ONAKVU KAKVA JE. Ne uzimajte vase simptome kao "nominalnu vrijednost" - oni ne znace uvijek ono sto kazu da znace. Oni su lazovi! Kada vidite realnost jasnije i kad mozete obezvrijediti lazi, nezeljene misli i osjecanja, vi ojacavate vase nove mozdane putanje i udarate jos jedan čavao u mrtvacki kovceg za anksioznost.

Zar to ne zvuci dobro? Udarate jos jedan čavao u mrtvacki kovceg za anksioznost. Sa svakim prirucnikom i svaki put kad pojacavate koncepte iz prirucnika vi udarate jos jedan čavao u mrtvacki kovceg za anksioznost. Zato molim vas nastavite i uradite dobar posao.

Nema komentara:

Objavi komentar