ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Seansa br 6 - prvi dio



Seansa br 6 - prvi dio

Dobro dosli, ovo je Seansa br. 6 serije Prevladavanje socijalne anksioznosti korak po korak. Kao i obicno mi zelimo u pocetku pregledati terapiju koja vam je prezentirana u seansi br. 5. Najvazniji koncept koji smo predstavili prošlog tjedna je paradoks borbe. Kako smo napredovali poceli ste razumjeti da je rjesenje za socijalnu anksioznost uvijek u formi paradoksa. Zato je vazno da ne samo da razumijete ovaj koncept, nego da ga mozete staviti na mjesto u svom svakodnevnom zivotu kako vrijeme prolazi. Zapitajmo sebe neka pitanja u vezi sa paradoksom borbe.

Kad sam poceo biti frustriran zbog nekih svojih anksioznosti i strahova? Da li sam u stanju da uhvatim sebe i zaustavim se? Da li se mogu smiriti malo, da usporim malo? Da se opustim malo? Da li sam mogao reci, ovo lazljivo ojsecanje anksioznosti je sad ovdje ali su mu dani odbrojani. Odbijam sretati anksioznost sa bilo kojom negativnom emocijom. Necu je puniti tako sto cu biti frustriran, bjesan ili iritiran. Necu se sazaljevati i govoriti vise sebi, ovo nije fer. Sto vise izbjegavam negativne emocije, brze ce se moja anksioznost smanjiti i nestati. Da li ste u stanju prihvatiti cinjenicu da je socijalna fobija mozda tu zasad ali da ste vec preduzeli dobre pozitivne konkretne korake protiv nje? I sto ste uporniji i vjezbate te pozitivne konkretne korake to ce anksioznost prije biti prisiljena isčeznuti.

Mi ne zelimo da nas anksioznost obmanjuje. I mene je varala jako mnogo godina i ja ne zelim da vi zaglavite na ovom mjestu. Zapamtite, ako ostanemo mirni, nazivamo anksioznost blef i kazemo da necemo vise puniti gorivom taj razbuktao pozar, onda smo na pravom putu. Sa druge strane, ako dozvolimo da nas socijalna anksioznost i strah preplase, frustriraju, gurnu u depresiju ili iritiraju mi se zezamo sa sopstvenim negativnim emocijama. I to je kao raspaljena, razbuktala vatra. Sto se vise borimo protiv anksioznosti, sto se vise opiremo nasim strahovima, to jaca i neobuzdanija postaje socijalna anksioznost. To sto se odupire, opstaje.

Zato se nemojte boriti protiv vase socijalne anksioznosti. Nemojte se odupirati vasoj anksioznosti. Prihvatite je kao privremeno stanje jer sada shvacate da sto vise ostajete mirni i pozitivni, sto se vise odbijate boriti protiv nje, brze i prije ce morati otici. Vi imate vise kontrole nad vasom socijalnom anksioznoscu nego sto mislite da imate. Vaš vas um stvarno mora slušati i pokoravati vam se. Ako nastavljate to adresirati na terapeutski i pozitivan nacin, mi ćemo napredovati. Prihvatite cinjenicu da je sve u redu sa vama. Vi nikad niste izabrali ovu nocnu moru koju nazivamo socijalna fobija i nije vasa odluka da je sada imate u zivotu. Jedina stvar sada koja nije u redu je nacin na koji razmisljate o sebi i o svijetu oko vas i mi zapocinjemo proces mjenjanja toga.

To je bila nova dubokoumna izjava tako da cu je jos malo elaborirati. Nista nije lose sa vama! Istina je da imate socijalnu anksioznost ali vi niste rodjeni sa njom, ona je dosla iz okolnosti u vasoj okolini i onda je bila uslovljena ponavljanjem, u vas mozak. Nista nije lose sa vama ili sa vasom licnoscu. Ono sto ne valja sada, je socijalna anksioznost koja je usla u vas zivot. Ipak, vi kao osoba ste u redu. Vi ste OK. Nista nije trajno lose sa vama. Ono sto je netocno je nacin na koji vi vidite ili opazate sebe. U proslosti, socijalna anksioznost vas je nadvladala, prevarila vas je i lagala vas o vasim talentima, mogucnostima i opcoj vrijednosti. Ali sada je vrijeme za nas da zaustavimo vjerovanje u te stare laži. Jedino lose sa vama trenutno je nacin na koji vidite sebe i svijet oko vas. Razmislite o tome. Vratit ćemo se na ovaj koncept kasnije.

Druga nova metoda koju smo predstavili prošlog tjedna je kako da privremeno zaustavimo nasu anksioznost uz pomoc fizicke aktivnosti i vjezbe. Ako ste poceli biti aktivniji i ako ste vjezbali prošlog tjedna, vec ste primjetili razliku. Dajete vasem umu šansu da ima te vrlo pozitivne neurokemikalije endorfine u vasem mozgu koji je izvrstan antidot za hormon anksioznosti, adrenalin. Sto vise vjezbate, ili ste aktivni za vrijeme povisene anksioznosti, bolje cete se osjecati i manje ce anksioznost moci da vas se docepa. Vi sagorjevate adrenalin i kortizol tako što postajete aktivniji. Ova aktivnost i vjezbanje su vrlo zdravi u prevladavanju socijalne anksioznosti.

Zapamtite, ne morate napustiti kucu da vjezbate. Ne morate cak napustiti ni svoju spavacu sobu. Ukljucite samo neku glazbu pogodnu za vjezbanje, igrajte okolo, skacite gore-dole, rastezite se, trcite u mjestu, radite štogod izaberete radite što osjecate da vam prija. Samo budite aktivni i uradite to! Vjezbanje radi veliko udubljenje u negativnom ciklusu socijalne anksioznosti. Kad osjetite anksioznost, strah ili da vas hvata, pocnite se kretati, vježbati, uradite nesto fizicki, samo uradite...


Ovog tjedna ćemo raspravljati o tri nova koncepta koji ce poceti mjenjati vas pogled o vama u svijetu, dok god nastavljate njezno prihvacati ove racionalne informacije, ponavljajuci, duboko u vas mozak. Uvijek je vazno ponavljanje i pojacavanje. U pocetku necete povjerovati u sve sto procitate, ali kako ponavljate glasno sebi svaki dan, postat ce sve vise vjerojatno. Nastavite vjezbati i nemojte odustati. Vas mozak ce uvijek prihvatiti informaciju ako je data racionalno. Nastavite pohranjivati  racionalne misli, osjecanja i vjerovanja u vas mozak.

Sljedeci prirucnik se zove "stavovi". Lijepa stvar je da vi vec imate stavove u vezi drugih stvari u vasem zivotu. Ono sto cemo mi uraditi je da cemo primjeniti vase stavove na nacin da ćemo smanjiti pritisak socijalne anksioznosti. Budite svjesni takodjer da su stavovi vrlo bliski vjerovanjima i osjecanjima tako da kad pocnete prihvacati ove stavove u vasem zivotu u vezi sa vasim anksioznostima, bit ce lakse i brze vjerovati u ono sto kazete i da osjecate u vezi toga.

Nema komentara:

Objavi komentar