utorak, 27. studenoga 2012.

Seansa br 9 - šesti dio



Seansa br 9 - šesti dio

Ako vas ovaj prirucnik podsjeca na paradoks borbe, to je dobro. Jer je to u sustini ono sto i je. Samo izlozen na drugaciji nacin. Sljedeci prirucnik donosi novi koncept. Zove se: Osjecaji, osjecaji i jos osjecaja. Osjecajima se ne moze uvijek vjerovati. Primjetite da je prirucnik u obliku pitanja (P) i odgovora (O).

Osjecaji, osjecaji i jos osjecaja


P: Zasto imam anksiozna osjecaje u vezi tako mnogo razlicitih stvari?

O: Ona postoje zato da naucite prestati misliti o njima.

P: To nije odgovor. Što mislite pod time?

O: Anksiozni osjecaji postoje da bi vi prestali pitati: "Zasto postoje?" "Zasto ih imam?" "Da li cu uvijek biti ovakav?" "Da li ce ikad otici?" "Da li cu ikad imati zivot?"

P: Ne razumijem.

O: Sto vise pitate: "Zasto postoje?" ona ce to vise postojati.

P: I sto ih manje primjecujem i zapitkujem o tim osjecajima, ona ce to manje postojati?

O: Tocno. To je jos jedan paradoks.

P: A razmisljanje o necemu dobrom?

O: Da, ako razmisljate o pozitivnim dogadjajima ili situacijama. Ali ne ako vase razmisljanje izaziva anksiozne osjecaje. Ako se pocnete osjecati anksiozno, prestanite razmisljati i pocnite raditi nesto. Oslobodite vas um tih ANT lazi.

P: Zar mi razmisljanje nece pomoci da dodjem do zakljucka?

O: Ne. Razmisljanje o anksioznosti ce vas samo napraviti jos vise anksioznima. Doci cete do zakljucka da nema zakljucka. A vi cete i dalje biti zaglavljeni u zivom pjesku.

P: Pa, što onda da radim?

O: Prvo, stanite, usporite, udahnite duboko i razumite da je sve sto trebate uraditi je da prihvatite.

P: Prihvatim?

O: Da, Jer ako prihvatite, vi se ne borite, ne bijete bitke, ne opirete se, ne pokusavate, ne vrsite pritisak i ne napadate. Jer ako izaberete prihvatiti, sve će postati lakse.

P: Ne boriti se, prihvatiti, i što onda?

O: Pustiti da anksioznost prodje, i nastaviti sa vasim zivotom. Nemojte sjediti i mozgati. Nastavite sa vasim aktivnostima i svakodnevnim životom.

P: Što vise prihvatim, to ce vise anksioznost nestati?

O: Tocno tako. Smirivanje, stisavanje, prihvacanje, imaju veliku moc. Sto vise mozete prihvatiti i nastaviti sa vasim zivotom, s tim vise ovi anksiozni osjecaji nisu nista narocito. Ako ne obracate paznju na to, onda nemaju nikakvu moc nad vama.

Dakle, vidite, opet se podsjecamo na taj paradoks - sto vise mozemo prihvatiti, krenuti dalje, djelovati, pronaci odvracanja i preokrenuti ANT-ove, to manje ce nas anksioznost moci gnjaviti.

U stvari, sto vise vase strategije i izjave postanu automatsko razmisljanje i ponasanje, sve manje i manje anksioznost moze podizati svoju ruznu glavu. Vi ste u procesu mirne i sigurne pobjede nad socijalnom fobijom, zauvijek.

Nema komentara:

Objavi komentar