utorak, 27. studenoga 2012.

Seansa br 9 - peti dio



Seansa br 9 - peti dio

Napad medvjeda i grebanje, roj pčela i ubod

Napokon, otisli ste na to kampiranje koje ste planirali vec mjesecima. Nasli ste bas savrseno mjesto da postavite svoj kamp, rostilj vam se pekao na vatrici i dokle god ste mogli vidjeti, nebo je bilo prekriveno divnim sjajnim zvijezdama. Iznenada, culi ste glasan zvuk lomljenja grana...

Pogledali ste i vidjeli grizli medvjeda kako ulazi u vas kamp. Ponovo ste pogledali, jer je grizli medvjed bio zadnja stvar koju ste ocekivali vidjeti. Ali bio je tu.

E sad, svaka normalna osoba bi se uplasila. Adrenalin bi odmah poceo pumpati kroz vase tijelo, vase misli bi pocele juriti i bez sumnje bi se poceli znojiti.

Ali što je najsigurnije da napravite?

Adrenalin vam govori da trcite, bjezite, odete odatle, sto brze mozete ka sigurnosti.

Ali drugi glas unutar vas je racionalniji. On kaze: "Cekaj malo. Uspori. Sacekaj moment. Ako ja sad potrcim, ako pokusam pobjeci, ako se budem kretao previse brzo, ja cu privuci paznju grizlija. Posto ne zelim pogoršati situaciju, mislim da bi bilo bolje ako ostanem savrseno miran."

Ako poslusate vas prvi glas i pocnete bježati u strahu, medvjed će vjerojatno pojuriti za vama... i nece biti prijateljski raspolozen.

Umjesto trcanja, jurnjave , izbjegavanja i bjezanja od straha, da li ste se ikad igrali igre "ja sam mrtav"?

Da li vidite analogiju? Kad anksioznost dodje da nas napadne, povuce nas nadolje, stvara paniku, pojaca nase najvece socijalne strahove, ubrza nase zestoko i opsesivno razmisljanje... ovi osjecaji nam trebaju poslužiti kao upozorenje.

AKO MEDVJED UĐE U VAŠ ZIVOT, najgora moguca stvar koju mozete uciniti je da bjezite. Medvjed ce vas uhvatiti, razderati kandzama, izgrebati... i VAMA ce biti gore zbog toga. Ako ostanete na mjestu i ne bjezite, medvjed ce vas vjerojatno ostaviti na miru.

Slicno ovome, ako roj pcela zuji oko vase glave, najgora moguca stvar koju mozete uciniti je da razbjesnite pcele. Ako panicarite, masete rukama po zraku, pcele ce nasrnuti na vas, sljetati na vasu kozu i izbosti vas bez milosti.

Dakle, što radite kada vas anksioznost pokusa napadnuti i povrijediti?

GLUMITE DA STE MRTVI. Ne reagirajte. Ne panicite. USPORITE. Koristite racionalne izjave: kazite sebi, "Ako ostanem miran, onda me anksioznost nece moci ubosti..."

Vi vec znate da što se vise vi BORITE, TUCETE, OPIRETE SE i NAPADATE, to vise će medvjed grepsti - i to vise će pčele bosti.

Vi imate kontrolu nad medvjedom i pcelama. Koristite paradoks borbe da zakucate anksioznosti jos jedan čavao. Smirite se, opustite, ohladite glavu, uđite u zonu mira i smirenosti. NE ODGOVARAJTE NA NEGATIVNOST TAKO ŠTO ĆETE REAGIRATI NEGATIVNO.

Anksioznost voli kad vi uzvracate borbom zato što vas na taj nacin zarobi. Medvjed i pcele ce vas izgrepsti i izbosti ako vi uzvracate sa borbom. Sa druge strane, ako ste mirni i nepokretni, oni ce vas IGNORIRATI. Vi im ne dajete nikakvu moc da bi vas mogli povrjediti.

Ne dozvolite da vas ubode pcela anksioznosti ili da vas izgrebe medvjed anksioznosti. Smirite se, usporite, ostanite mirni... onda ce oni imati sve manje i manje moci nad vama... a vi ćete shvatiti da VI imate kontrolu.

Nema komentara:

Objavi komentar