nedjelja, 2. prosinca 2012.

Seansa br 11 - prvi dio



Seansa br 11 - prvi dio

Ovo je seansa br. 11 serije Prevladavanje socijalne fobije korak po korak. Vi ste presli dug put i sada ste spremni napraviti jos malo napretka. Ako ste stigli ovoliko daleko radeci seanse i ako ste radili na strategijama iz prirucnika, izjavama, konceptima i tehnikama, vi zasluzujete da sada čestitate sebi.

Dosad bi trebalo moci koristiti spori govor, u javnosti, sa drugim ljudima. Da vam naglasim ovo ponovo: Ako ste dovoljno vježbali usporavanje govora i usporavanje stvari, vi se ne samo osjecate relaksiranije i mirnije kada govorite sporim govorom, nego to mozete i prenjeti na spoljasnji svijet i da zajedno sa tim osjetite i smanjivanje anksioznosti.

Ako vam se ovo dosad ne dogadja, vratite se na seansu br 2 i osvjezite sebi spori govor i onda ga pocnite koristiti kao jedinu terapiju za slijedeći tjedan. Nemojte ići sa seansom sve dok vam spori govor nije udoban i dio vaseg antianksioznog napretka. To je od vitalne vaznosti do 11. tjedna da je spori govor nesto što mozete koristiti kad god vam je potrebno ga koristiti. Mi jos uvijek ne ocekujemo perfekciju ali vi trebatea imati neke sposobnosti da sebe smirite privatno i u javnosti koristeci ovu tehniku. Spori govor postaje cak i vredniji dok nastavljamo kroz ove seanse.

Takodjer zelimo provjeriti kako "rukujete" sa automatskim negativnim mislima. Da li vam je sad lakse da ih uhvatite dok nastaju? I da smislite odvracanje da ih izbjegnete? Da li imate neke svoje dobre misli koje iskacu kad ANT-ovi napadaju da bi kontrolirali vase razmisljanje? Da li fraze "lazljivi ANT-ovi" ili "ANT siledzije" pogadjaju vas mozak kada ANT-ovi pokusavaju napraviti štetu? Mi zelimo nastaviti pojacavati ANT prirucnik dok nije toliko automatski da ga ne mozete nikako zaboraviti ni pod kakvim okolnostima.

Zatim, kako vam idu izjave o pravima? Zapamtite da je to za neke ljude teze nego za druge, ali mi zelimo pojacavati te vrlo istinite izjave dok ne osjetite da su istinite. Mi zelimo osjecanje a ne samo znanje za glavu.

Isto je i sa prošlotjednim "kretanjem u pozitivnom smjeru". Posebno je vazno da ponovo procitate sporim govorom pozitivne izjave za koje osjecate da vam jos "ne pripadaju". Zelimo biti sigurni da pocinjete osjecati bolje i racionalnije o sebi, vasim sposobnostima i vasem zivotu. Izjave "kretanja u pozitivnom smjeru" su vrlo vazne u postizanju ovog cilja.

Da li je paradoks borbe sada nesto sa cime se mozete brzo identificirati? Da li znate na što mislim? Ako ne, vazno je da se vratite nazad na seansu o paradoksu borbe. Jer ako mi koristimo negativne emocije na bilo koji od 5 nacina spomenutih u prirucniku, mi samo dosipamo benzin na vatru nase anksioznosti i ove seanse nam onda nece donjeti ništa dobro. Prihvačanje, iako je paradoks, je neophodan korak prije nego mozemo dosljedno prevladati socijalnu fobiju. Prisjetite se sada Carobnjaka iz Oza i epizode iz Zvijezdanih staza.

Što je sa stavom koji zelimo koristiti protiv socijalne anksioznosti? "Koga je briga?" "To nije nista narocito!" "Zasto ja razmisljam o ovom uopće?" "Imam bolje stvari za raditi nego da slusam siledzijske lazove!" "PA ŠTO?" "Zasto radim slona od misa?" Nastavite čitati ove stavove i dozvolite im da "potonu" u vaš mozak. Mozda ih vec mozete osjetite.

Da vam kazem sada nesto mudro. Da ste ovdje prisutni osobno na kognitivno-bihevioralnoj terapiji mi bismo provjerili da vidimo da li radite prirucnike svakog tjedna. Zato je osobna terapija, oci u oci, tako mocna. Da bi postigli iste rezultate, molim da razumijete da je moj cilj da vam pomognem da i vi uspijete. Ne postoji precica da se prevlada socijalna anksioznost ili da procitate kao sazeti pristup da vam bude bolje. Mi trebamo "pokriti" sve u ovoj seriji, dozvoliti ponekad da potone duboko u nas um, i da budemo strpljivi i uporni u postizanju naseg cilja.

Iz tog razloga, ja vam isticem istu stvar, bas kao da zajedno sjedimo u kancelariji, i vi i ja govorimo oci u oci. Da bih ilustrirao vaznost onog sto govorim i kakav to ima efekat na prevladavanje socijalne anksioznosti, mi znamo da ako osoba nije citala ANT prirucnik nekoliko proslih tjedana, automatske negativne misli će vjerojatno poceti divljati. I ako spori govor nije bio isproban, onda prirucnici čak nece uci u mozak na pravi nacin. Ja zelim da prevladate socijalnu anksioznost ovim redom tako da vodite sretan, bez ogranicenja, pozitivan zivot. Zato, molim vas, nemojte preskakati vazne prirucnike, metode, koncepte i tehnike. I kako napredujete, iako je ponekad tesko, molim vas da budete ohrabreni. Stvari se samo pogorsavaju kada sebe mucite.

Dok napredujete, pozitivne stvari se desavaju cak iako toga niste svijesni. Svaki put kad pocnete mjenjati mozak i kad to funkcionira, vi radite na trajnim promjenama. Zato nastavite sa radom i dajte sebi veliku pohvalu.

Nema komentara:

Objavi komentar