ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

Seansa br 11 - peti dio



Seansa br 11 - peti dio

Ponekad mislite da anksioznost jaca, zbog svog tog stresa koji ste prosli. Ali u stvarnosti, ovo se stvarno ne desava. Ako vam je anksioznost u usponu, to je zato sto mislite o tome, razmisljate o tome, ocekujete da ce se nesto lose desiti, da ce se to obavezno desiti i pocinjete se fokusirati na to. Fokusirajuci se unutrasnje na vase sumnje i strahove, vi ste otvorili vrata i anksioznost se moze utisnuti i stvoriti svoje grozno osjecanje. Zato zatvorite ta vrata. Primjetite da sama anksioznost nema moc. Jedino ako joj dozvolite da udje, razmisljate o tome, mozgate, analizirate, onda ima nekog zivota uopće.

Ako se vaš obrazac razmisljanja fokusira na druge stvari, spoljasnje stvari, anksioznost nece i ne moze izvuci bilo koju vrstu kontrole nad vama. Ignorirajte je jer sve sto ona jest je patoloski lazov. Ta osjecanja i misli su lazovi i nikad vam ne mogu reci istinu. Zele vas oboriti dolje i natjerati vas da mislite o njima. Oni vole vasu paznju i vas strah. Vole cinjenicu da ste povjerovali u njihove lazi.

Zato umjesto toga, ponovo procitajte vase prirucnike i otvorite vas um racionalnoj istini da nas anksioznost i bolesni ciklus voli zarobiti i da je siledzijski lazov. I da nema nikakvu moc nad nama osim ako mi to dozvolimo. U krajnjoj liniji, vi imate moc! Vi mozete odbiti se predati. Vi mozete odbiti slusati njihove misli. Vi mozete raditi što god zelite raditi. Sve što vas zadrzava su vjerovanja, ta vjerovanja koja je anksioznost stavila u vas nekad u proslosti. Ta vjerovanja u koja ste vi uvjereni da su istinita mnogo godina. Ali ta vjerovanja jednostavno nisu istina. Ona nisu bazirana na racionalnim činjenicama. Ta vjerovanja su lazovi. Mi im moramo prestati vjerovati.

Anksioznost je paradoks. Da je prevladate, radite obrnuto od onoga što ocekujete da trebate normalno raditi. Zato se smijte na nju. Zovite je blef. Pocnite je razumjeti potpunije. Da su njeni dani odbrojani. Anksioznost je mrtva patka. Nemojte cak ni pogledati unazad na nju. Ne obracajte nikakvu paznju. Ostanite fokusirani unapred i anksioznost je mrtva.

Tema ovog prirucnika je da preokrene vasu paznju na spoljasnje stvari što je vise moguce. Ako osjecate da vas anksioznost obuzima zauzmite aktivan stav i nadjite nesto na što ćete se fokusirati i radite to da vam angažira um. Vježbajte, radite aerobik, trcite, plivajte, koristite misice, relaksaciju, uzmite zanimljivu knjigu, pjevajte, pozovite pozitivnu osobu i pricajte o svemu osim o anksioznosti.

Fokusirajte se prema van i radite nešto. Ne dozvolite sebi da postanete patka koja sedi pripitomljeno na kaucu dok vas unistavaju negativni tokovi vasih briga i strahova. Odbijte ići u tom pravcu. Budite aktivni. Kazite ANT-ovima da imate pametnije stvari za raditi i onda to i radite.

Nema komentara:

Objavi komentar